E-book: boekhouden in 37 minuten per week

Download

Geld verdienen door je administratie op een vast moment te doen

Werk jij je boekhouding maar 1 keer per kwartaal bij? Hoe vaak komt het wel niet voor dat je dan op zoek gaat naar bonnetjes? Je boekhouder stelt je vast vragen over bijvoorbeeld transacties die je niet meer kan herinneren. Besef je eigenlijk wel hoeveel extra tijd je kwijt bent door maar 1 keer per kwartaal om te kijken naar je administratie? Die extra tijd kost geld, jaarlijks worden hierdoor gewoon euro’s weggegooid. Doodzonde en dat wil je niet!

De boekhouding of de administratie komt bij veel ondernemers onderop de takenlijst te staan. Met andere woorden – al het andere is belangrijker: artikel schrijven voor op je website, Instagrampost maken, telefonische afspraak met een klant. De noodzaak van de administratie is vaak ook minder hoog dan andere taken. Je kunt het best doorschuiven naar morgen of overmorgen, toch? Maar er komt een moment en dan moet het NU. En als je altijd wacht tot het laatste moment om hiermee aan de slag te gaan kost het tijd, geld en energie. Daarnaast kan het je enorm veel stress opleveren. Het is gewoon kostbaar om je administratie te laten verslonzen.

Door een vast en terugkerend moment te kiezen om je administratie te doen, wordt het een routinematige bezigheid, een gewoonte en dit leidt weer tot efficiency. Efficiënt werken scheelt je tijd en als ondernemer is tijd geld. Zo simpel is het.

Praktijksituatie zonder een boekhoudgewoonte

Je boekhouder stuurt je een mailtje nadat hij ziet dat hij een aantal bonnen mist in de boekhouding van dit kwartaal. Je mist een tankbon, bonnetje van kantoorbenodigdheden bij de Bruna en alle telefoonfacturen van je mobiele abonnement. Jij ziet de mail, maar bent druk, dus je doet er even niks mee. De komende dagen zie je telkens de mail in je inbox staan en je voelt weerstand om deze op te pakken. Inmiddels krijg je nóg een mail van je boekhouder en ga je met tegenzin aan de slag. De tankbon kun je nergens meer terugvinden, de bon van de Bruna zat nog in een zijvakje van je handtas. De telefoonfacturen moest je zelf downloaden bij de provider, ook zo’n tijdrovende klus waar je nooit zin in hebt. Na 15 minuten ben je klaar met alles en heb je je boekhouder teruggemaild. Je boekhouder ontvangt je mail, verwerkt de bonnen in de administratie en je bent door je onnodige meerwerk inmiddels € 20,- meer kwijt aan je boekhouding.

Dankzij boekhoudgewoonten raak je de bon niet meer kwijt, je maakt direct een foto met de boekhoudapp en bergt hem op de vaste plek op.

Plan dus een vast moment en leg deze afspraak met jezelf vast
Het vormen van een boekhoudgewoonte begint met het plannen van een vaste dag en het liefst ook nog een vast tijdstip voor het bijwerken van je administratie. Zet dit ook als een terugkerende afspraak in je agenda.

Kun je niet makkelijk een vast moment vinden, doordat je wisselende diensten of afspraken hebt? Plan dan iedere zondagavond een geschikt moment voor de aankomende week in. Hou je daar ook aan.

De achterliggende gedachte is om zo’n routine voor jezelf te creëren dat je nooit meer met jezelf in discussie gaat of je wel zin of tijd hebt om je administratie bij te werken. Je doet het gewoon, geen weerstand meer, misschien zelfs wel zonder erbij na te denken. Net zoals je iedere dag je tanden poetst, doucht of je kopje koffie drinkt. Het hoort er nu eenmaal bij. Het is onderdeel geworden van je week. De impact van gewoonte is groot!

Makkelijk toch?
Wij mensen zijn gewoontedieren, de kans is groot dat je dus terugvalt in oud gedrag. Het aanleren van een boekhoudgewoonte kan een investering zijn, maar het verdient zich absoluut terug! Heb je interesse in het aanleren van een boekhoudgewoonte en wil je dit het liefst samen doen? Neem dan contact met me op.


Meer informatie nodig?

Neem gerust contact met mij op voor meer informatie. Mijn naam is Dominique Van Oijen – Beurskens. De persoonlijke boekhouder in Weert die graag de dingen nét even iets anders doet dan haar collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *